fredag 23 september 2011

Blockjakt

Under sommaren har det varit ett febrilt sökande efter nya block och problem på Härnön i Härnösand. Dock så har de det mesta som hittats varit återupptäckter av områden som vi sen tidigare känt till men inte haft den rätta blicken för att se potentialen. Tidigare i veckan så fick jag äntligen fingrarna ur syltburken och kontaktade Härnösands orienterings klubb för att skaffa några kartor.

Orienterings kartor måste vara blocksökarens bästa redskap. Jag såg med än gång flertalet intressanta platser på Härnön som kunde bli nya områden för bouldering. Fösta dagen av block sökande gav dock ingen utdelning. Fint väder var det och kaffet smakade gott men så mycket block hittade jag inte. I alla fall inte block som var något att ha. Dag två gav inte heller någon riktig bra utdelning vad det gäller block för bouldering men. Efter en liten avstickare runt ett litet berg vid Örsjön så fann jag ett riktigt intressant sportgrotta. 

Det är svårt att få en 2D bild att se proportionerlig ut men den här grottan är ca 5-6 meter djup, 10 meter hög och 8 meter bred. Sen har den kanske 40 graders lutning från starten till den blir vertikal på slutet. Vid första anblicken så kunde jag se i alla fall 3 linjer med synliga grepp. Börjar man längst in så kan det bli en riktigt lång resa till toppen. Nu får vi bara hoppas att det kommer någon som är sugen på att bulta upp den!

Dag tre var dagen som gav utdelning. Enligt kartan så skulle Härnöns största block finnas här och det gjorde det. Blocket kan nog vara det störta jag sett någonsin. Stort som ett hus med andra ord. Vid Sjöviken finns det nu sju stora block som väntar på att bestigas.

En näsa






Spökblocket. Helt plötsligt var det bara där. Skulle bara vara en stor sten på kartan.

Här finns det förmodligen några riktigt fina problem.




Bauta stenen.



   
 Till skillnad från många andra block på Härnön så är dessa inte helt släta utan det finns lister, sidotag och allehanda slopers mm på dessa block. Nu är det bara att invänta solen så man kan åka ut och borsta.

2 kommentarer:

  1. Hej, kul att se att det utvecklas nya områden.

    En bra hjälp om man ska hitta orienteringskartor (och block) är att använda sig av Kartbanken: http://www.obasen.nu/kartbanken/ och Maps World of O http://omaps.worldofo.com/index.php? i kombination.
    Söker man på 'Brännan' eller 'Härnön* får man en del intressanta kartor http://omaps.worldofo.com/index.php?st=br%C3%A4nnan&a=s

    //Bruno

    SvaraRadera