onsdag 30 april 2014

Hyperborea

Första inlägget jag bidrar med på länge nu och det har väl till stor del å göra med att jag är fet å svag å inte får mycket vettigt gjort på klätterfronten (och inte i övrigt heller för den delen). Efter att ha tränat ganska bra i vinter och kickat igång utesäsongen med en vecka i font så trodde man ju att det skulle ge någon slags katapulteffekt på klätterformen. Så har det alltså inte blivit… Men efter några besök i Mosjön så har jag åtminstone lyckats få ner Hyperborea. Jag gillar klättringen och problemet borde egentligen passa mig men fick lägga en del tid på att hitta en beta som passade och sen att få hälen å sitta kvar. Jag hade planer på att bli den första (vad jag vet?) som toppade ur problemet, men själv med två paddor.... Nä, man hade velat ha en padda till ;)

Hyperborea from Eje on Vimeo.

onsdag 16 april 2014

Blockjakt – Rövarklippan och Mystiska korset

Att leta stenblock att klättra på är kul. Det är en form av skattjakt, som få förstår sig på.  De senaste fyra åren har sökandet nästan utvecklasts till en hobby eller fritidssysselsättningen i sig. Men sökandet bygger ändå på att hitta block i klippor som går att klättra. Många timmar har gått åt att vandra i skogen i jakt på att hitta det där superblocket med framtida klassiska problem. (Hitintills har det väl gått så där på den fronten).  Som tur är kan det allsmäktiga Google rådfrågas för att ge ledtrådar i jakten på block. Så man slipper att planlöst irra omkring i skogen. Den senaste veckan har jag tack vara Googles visdom hitta två områden som verkar vara intressanta. Det ena besöktes i helgen, Rövarklippan. Rövarklippan ligger i hjärtat av Höga Kusten några kilometer söder om Bönhamn på en bergsknalle.


Området bjuder, utöver grottor och utsikt, även på flera stor stenblock och klippväggar för bouldring såklart men även en och annan traddtur kanske. Området tros ha skapat genom en jordbävning någon gång innan Sundsvall brann. Kvaliteten på stenen är varierande men håller nog även för de lite kräsnare. Vid parkeringen finns också en badstrand, som den badsugne kan slappa vid efter ett sommarbesök.

Det andra området som jag hittade tack vare sökorden geologi, stenbock, flyttblock, Västernorrland var Mystiska korset. Mystiska korset ligger på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland längs väg 346 mellan Backe och Rossön. Hit har ingen resa gått än men jag jobbar på få åka dit under våren.
Under eftersökning på Google ramlade jag in på en blogg, skriven av en orts bo från Jansjö. Jag citerar direkt från bloggen.

Vid gränsen mellan Västernorrlands och Jämtlands län, ta väg 346 och 10 Km från Backe mot Rossön se träskylt på vänster sida, Bergsjö Gamrågan. Efter 3,1 Km på vänster sida vägen, träskylt Jansjöbodarna 1,4 Km och Mystiska korset. Stigen går genom ett mäktigt flyttblocks landskap som torde vara uppåt 100 hektar med 10 – tusentals flyttblock från istiden omgivna av mycket fin tallskog i åldern omkr. 80 år! Märkligt är också, att här är inte bara ett stort flyttblock utan ganska ofta 2 – 3 eller 5 tillsammans.10-talet flyttblock är i storleken 6 – 8 meterhöga och ganska ofta lika långa och breda. De flesta flyttblocken är  1 –3 meter.”

Lustigt nog har jag inte lyckats hitta några bilder på det området, men det låter ju intressant i alla fall.

Mystiska korset i rödockra, som upptäcktes av en Rossöbo i början av 1990-talet är målat på flatsidan av ett 8,5 meterhögt flyttblock. Bara detta unikt! Märkligt är också att många av flyttblocken har en eller två lodräta flatsidor. De starka intrycken gör att promenaden och upplevelsen av mystiska korset på jätteflyttblocket, den stolta och vackra tallskogen samt Jansjö fäbod förstärks då man tycker sig uppleva en urtidsmiljö!

Inte nog med detta i nästa stycke berättar bloggaren.

”I närheten, på Gamrågan finns också ett 10 tals hektar stort flyttblocksfält varför man frågar sig om inlandsisen på sitt stopp mot kusten någonstans släppt ifrån sig  fler flyttblock än här i Ångermanlands nordöstra hörn ? Undrar hur länge isen låg stilla över området då så många stora stenblock blev kvar på området? Drar mig till minnes, att inlandsisen var omkr.3000 meter tjock här, och att landhöjningen 8 – 9 mm per år är störst vid Ångermanlandskusten.”      

Det vore verkligen intressant att få veta om detta område har besökts tidigare av någon klätterintresserad! I vilket fall som helst måste det besökas. Om bloggaren berättar om 10 tusentals stenblock, borde det rimligt vis finnas 1000 stycken i verkligheten. Bara det gör ju resan värd. Det tar ändå ca. två och en halv timme att köra till området från Härnösand.